flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Підвищення авторитету судової влади в суспільстві.

18 грудня 2015, 14:19

Довіра громадян — це особливе джерело сили судової влади й одночасно показник її ефективності. Влада, яка не має підтримки населення, якій не довіряють люди, не життєздатна. Збереження такого стану справ може призвести до підвищення соціальної напруги в суспільстві. Зміцнення ж авторитету суду сприятиме досягненню суспільного визнання цього інституту, що виявлятиметься в довірі до нього суспільства. Тому серед найважливіших завдань, що стоять перед судовою владою в державі, — це здобути довіру громадян, зміцнити свій авторитет і підвищити соціальний статус у суспільстві.

Авторитет судової влади є одним із показників позитивної соціальної оцінки діяльності судової системи країни. Суспільство сприймає суд як один із суб’єктів, що бере участь у створенні суспільної культури. Саме тому суд повинен мати авторитет у суспільстві. Авторитет суду формується в результаті спеціальних заходів і залежить від стилю і змісту діяльності голів судів, характеру дій окремих суддів та працівників апарату суду. Дослідження свідчать, що схвальне ставлення до інституту суду не зводиться лише до міри задоволення позовних вимог у судовому рішенні. Суб’єкти–учасники судового розгляду оцінюють об’єктивність, неупередженість, своєчасність судового розгляду, професіоналізм суддів та працівників апарату суду. Суспільне очікування щодо судової оцінки фактів правової реальності відображається у судових рішеннях. Саме в них дається авторитетна для суспільства моральна оцінка певних дій. Суд має авторитет не лише тому, що дає правову оцінку певним подіям, а через те, що у своєму рішенні він є «творцем» загального порядку життя та встановлює міру в особистих інтересах і відносинах, що суперечать один одному. Тому на становлення авторитету суду впливає також реальність, своєчасність виконання судового рішення. І  хоча безпосередньо виконанням судових рішень займається виконавча влада, суспільством оцінюються результативність судового розгляду саме з точки зору реального виконання постановленого судового рішення. Важливе значення для підвищення суспільного авторитету суду має зміцнення особистого авторитету судді, як соціальної ролі, в якій персоніфікується очікування суспільства. Суддя — це немов би еталонний громадянин держави, в якому відобразились і в якому представлено систему суспільних цінностей. На практиці це означає, що суддя при виконанні своїх повноважень, а також у позаслужбових стосунках, повинен уникати всього, що становить загрозу авторитету судової влади, посягає на гідність судді або викликає сумнів в його об’єктивності, справедливості та неупередженості.

Реалії сучасного українського суспільства не завжди повною мірою сприяють налагодженню ефективної співпраці між судовою владою, суддівським самоврядуванням, засобами масової інформації та громадськими організаціями. Дуже гостро постала проблема взаємної недовіри. Безумовно, в будь-якій країні, навіть у тій, де традиції демократії вже сформувались, існує проблема певної недовіри та упередженості у відносинах ЗМІ та судів, оскільки завдання журналістів полягає в отриманні інформації про судові справи, а завдання суддів – у захисті інтересів учасників процесу та неупередженому розгляді спорів. Тим часом в Україні рівень такої недовіри останніми роками набуває загрозливих масштабів.

Втім, існують і позитивні тенденції. Безглуздість постійної конфронтації та недовіри вже усвідомили і судді, й журналісти, тож роблять кроки назустріч один одному, визнаючи свою спільну відповідальність за налагодження таких відносин між судами та ЗМІ, які мають задовольняти потребу суспільства в отриманні неупередженої інформації про реальний стан судової системи. Усвідомлюючи необхідність координації зусиль судових установ у налагодженні діалогу зі ЗМІ та громадськістю, Рада суддів України рішенням № 21 від 5 вересня 2014 року створила Прес-центр судової влади України.

Відносини із громадськістю мають важливу роль для суду. Їх налагодження не може зводитися тільки до певного реагування на критичні виступи ЗМІ, необхідним є налагодження такої роботи із ЗМІ, яка сприятиме доброзичливим зв’язкам суду і з іншими групами громадськості та підвищенню авторитету суду як незалежної та неупередженої соціальної інституції. В багатьох країнах світу головними суб’єктами такої взаємодії є прес-служби, прес-секретарі та спікери суду. В Україні відповідна практика ще не склалася, передусім через брак належного фінансування та організаційної підтримки.

Тим не менш, з урахуванням сучасних підходів та з метою ефективного налагодження діяльності апарату судів всіх інстанцій та юрисдикцій З’їзд суддів України у лютому 2013 року ухвалив рішення про запровадження до штатного розкладу судів посади спеціаліста зі забезпечення зв’язків з засобами масової інформації (прес-секретаря) та визначення у кожному суді судді-спікера.

Прес-секретар суду є сполучною ланкою між судовою владою і громадськістю в багатьох країнах. Хоч обов’язки таких працівників у різних країнах і навіть у різних судах можуть істотно відрізнятися, однак прес-секретар суду зазвичай відповідає за зв’язки зі ЗМІ та громадськістю, проводить просвітницьку роботу. Прес-секретар суду може брати участь у діяльності аналітичного характеру, налагодженні внутрішніх зв’язків у судовій системі.

У штатному розписі Межівському районному суді Дніпропетровської області посада  спеціаліста зі забезпечення зв’язків з засобами масової інформації (прес-секретаря) відсутня, у зв’язку з тим, що кількість суддів менша десяти осіб. Виконання обовязків покладено на заступника керівника апарату суду Беляк Альону Анатоліївну.

Суддею-спікером згідно рішення зборів суддів Межівського районного суду Дніпропетровської області обрано суддю Гончаренка Олексія Олександровича.

Основна ціль Межівського районного суду Дніпропетровської області є: підвищення авторитету судової влади в суспільстві; підвищення рівня довіри до суду як органу правосуддя; надання громадськості інформації про судову систему в цілому; популяризація роботи в суді.

Каналами зв’язків  із громадськістю є: надання інформації через офіційний
веб-сайт суду, розміщення інформації на інформаційних стендах у приміщенні суду – у
 приміщенні суду розміщено інформаційні стенди, за допомогою яких відвідувачі мають можливість ознайомитися з переліками справ, призначених до розгляду, зразками документів, ставками судового збору, платіжними реквізитами, тощо.

Метою діяльності суду керівництво вбачає: організацію судової влади та здійснення правосуддя в Україні, що функціонує на засадах верховенства права відповідно до європейських стандартів і забезпечує право кожного на справедливий суд; зростання рівня довіри громадян до суддів, підвищення авторитету суду шляхом поліпшення правової обізнаності населення про порядок захисту їхніх прав та інтересів у судах.